ACTA DEL JURAT  DE LA SISENA EDICIÓ DEL PREMI SIKARRA

El Jurat del Premi Sikarra, reunit a l’Astor, el 18 de febrer de 2017, format pels associats i associades del Fòrum l’Espitllera i pels patrons i patrones de la Fundació Jordi Cases i Llebot, presidit per Francesc Xavier Rivera Sentís, i actuant com a secretari Ramon Saball Balasch, ha decidit concedir el guardó, en la seva sisena edició, a la candidatura de l’escriptora i poetessa cerverina Rosa Fabregat.

El Jurat del Premi ha valorat la rica, variada, valenta i trencadora activitat literària de Rosa Fabregat, que s’ha desenvolupat sobretot en els camps de la poesia i de la narrativa.

Pel que fa a la poesia, el volum Ancorada en la boira reuneix la seva obra poètica fins al 1994. A aquest volum han seguit diversos llibres com Roses de sang (2005) i A la vora de l’aigua (2008), entre altres.

Pel que fa a la narrativa, en remarquem el vessant d’escriptura de novel·les de ciència-ficció, amb Embrió humà ultracongelat núm. F-77 (1984) com a principal referent. I subratllem especialment l’actitud contrària als convencionalismes de Rosa Fabregat, que l’impulsa a abordar temes polèmics; a La capellana (1988), per exemple, qüestiona la masculinitat del sacerdoci. Altres novel·les seves són Laberints de seda (1981), de caire autobiogràfic, El turó de les forques (1983) i Francina i la providència (1995).

Valorem també el ressò de la seva obra a l’estranger, doncs ha estat traduïda a llengües com l’alemany, el castellà, el rus o l’anglès. A més, Rosa Fabregat ha estat inclosa en nombroses antologies, com Poetes contemporanis de Ponent (1999) o Paisatge emergent (1999).

Aquesta intensa activitat literària es complementa amb la seva implicació, intensa també, amb Cervera, la Segarra i la seva gent. En aquest sentit, esmentarem només que l’any passat Rosa Fabregat va apadrinar el naixement del projecte “Cervera Vila del Llibre” i va presidir el Dia Internacional de la Poesia, també a Cervera.

Per tot això, el Jurat ha considerat que Rosa Fabregat és, d’acord amb les bases del Premi, una persona que ha excel·lit en la seva activitat, que ha contribuït i contribueix de manera exemplar en la divulgació, l’estudi, la projecció, la justícia i la cohesió social de la Segarra i, en conseqüència, mereixedora de rebre el Premi Sikarra 2017.

L’Astor (Pujalt), 18 de febrer de 2017