Manifest del Fòrum l’Espitllera per les llibertats de Catalunya

“L’Espitllera” va néixer l’any 2008 com a “fòrum” de debat, fruit de les inquietuds d’un petit grup heterogeni amb professions, condicions i procedències diverses i amb la Segarra històrica i natural com a àmbit d’acció. Quan ens vam constituir legalment, vam passar a ser Associació Cultural “Fòrum l’Espitllera”, mantenint la paraula “fòrum” com a part essencial del que ens definia. El “fòrum” és l’adaptació romana de “l’àgora” grega, entesa com a “plaça pública” però no tan sols des del punt de vista d’espai físic, sinó ideològic. El fòrum és l’espai per debatre, contrastar, compartir i dialogar. I això és precisament el que sempre ens ha definit a les persones associades de l’Espitllera: la voluntat de debatre, generar diàleg, sinèrgies, memòria i coneixement al voltant de la nostra comarca, sense deixar d’estar amatents, però, als esdeveniments que es produeixen al nostre país, fent honor també a la funció primigènia del que és una “espitllera”, tan característica dels castells de la nostra terra.

Així mateix, ser una “associació cultural” també té un significat que ens vincula amb un teixit de llarga tradició cívica que ha esdevingut característica indiscutible de la societat catalana, com és precisament l’associacionisme. Catalunya és un dels països proporcionalment més rics d’Europa en teixit associatiu, que va resistir fins i tot en la clandestinitat durant les fosques dècades del franquisme i es va convertir en un element de cohesió -en ocasions fins i tot de suplència de l’autogovern- i en un espai on l’exercici de la llibertat encara era possible. És per això que el Fòrum l’Espitllera no vol defugir el compromís vers la radicalitat democràtica del país, situant-se al costat de les llibertats que haurien de definir qualsevol país democràtic del segle XXI, i que inclouen la llibertat d’expressió, d’associació, de reunió i de premsa -vulnerades durant la dictadura franquista-, que estan essent greument atacades avui dia pel govern de l’estat espanyol a partir de la utilització, autoritària i desproporcionada, dels aparells judicial i policial.

Per això mateix, des del Fòrum l’Espitllera volem mostrar el nostre rebuig a la persecució de drets fonamentals, a la intervenció d’institucions catalanes i a les accions judicials contra representants del poble democràticament elegits. I ens posem al costat dels alcaldes i alcaldesses de la Segarra històrica i de la resta del país, així com de les institucions i càrrecs electes que estan essent injustament perseguits per defensar el dret del poble de Catalunya a decidir el seu futur.

Des de l’associacionisme comarcal, el Fòrum l’Espitllera sempre estarà al costat del poble i en la defensa de les seves llibertats. I des de la comarca que va veure néixer Manuel de Pedrolo, fem nostre el clam “radicalment, la llibertat”. Radicalment perquè “radical” ve d’”arrel”, i la Segarra té arrels ben profundes, testimoniades en una petita moneda ibèrica del segle III aC amb la inscripció “Sikarra”. I la llibertat, perquè com diu el poeta també nascut a la Segarra Joan Margarit, “la llibertat és la raó de viure”.

La Segarra, 25 de setembre de 2017