STOLPERSTEINE: UNA PEDRA, UN NOM, UNA PERSONA

El proppassat 26 de gener tenia lloc a Torà, Sanaüja, Tarroja de Segarra, la Prenyanosa, les Oluges, Cervera, Granyena de Segarra, Talavera i Sant Antolí, actes de record i homenatge a la deportació segarrenca als camps nazis. Es feu en el marc del projecte memorial Stolpersteine (pedres-obstacle o pedres de topada) que van impulsar el Fòrum l’Espitllera i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració dels ajuntaments respectius.

 

El conjunt d’actes va començar el dia anterior, dijous 25, amb un col·loqui organitzat pel Fòrum l’Espitllera i l’Ajuntament de Torà a la sala de plens de l’ajuntament amb la presència de l’artista berlinès, i artífex de les Stolpersteine, Gunter Demnig. Quinze dies abans, el Fòrum l’Espitllera havia lliurat algunes de les llambordes a familiars dels deportats, ajuntaments i al Museu Comarcal de Cervera, on passaren a convertir-se en peça del mes del Museu. El dia 26 es llevà lleig i plujós, talment com un decorat de la llarga i negra nit de la deportació. El Fòrum l’Espitllera convocà a les 9 del matí davant del carrer Nou 9, de Torà, on s’hi instal·là l’Stolpersteine dedicada al toranès Antoni Cases Blanch, amb un senzill però emotiu recordatori, unes roses blanques, un text sobre la deportació de l’intel·lectual manresà Joaquim Amat-Piniella, i una llàntia com a símbol de llum de la memòria, que es va anar repetint arreu. Després de Torà, la caravana de la memòria de la deportació segarrenca va seguir cap a Sanaüja per col·locar la llamborda dedicada a Salvador Grau Bibià al carrer del Forn, 6; la ruta s’encaminà després cap a Tarroja de Segarra, on s’homenatjà a Ramon Gomà Solé davant la Casa de la Vila; es continuà cap a la Prenyanosa on es recordà al deportat Salvador Calderó Aldabó al carrer del Forn. La següent etapa fou a la plaça del Pare Cortadellas de les Oluges, on es recordà a Antoni Merli Cornellana en presència de la seva filla i família; finalment, el recorregut matinal acabà a Cervera. Aquí s’hi va celebrar l’acte institucional del memorial Stolpersteine de la Segarra que va començar amb una recepció al Saló de Plens, i parlaments a càrrec del paer en cap, Ramon Royes; de la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia; de la vicepresidenta del Fòrum l’Espitllera, Mercè Serra; de l’artista Gunter Demnig; i del representant dels familiars i fill de deportat, Josep Riera. Signatura al Llibre d’Honor de la Paeria, i lectura dels noms dels deportats i lliurament de les tres Stolpersteine de Cervera dedicades als deportats Ramon Alsedà Sanou, Miquel Porté Rius i Josep Riera Closa. Trasllat a la plaça Major, l’artista Demnig procedí a la instal·lació de les llambordes, ofrenes, i, sota porxos de la plaça, interpretació musical a la trompeta a càrrec d’alumnes del Conservatori i performance poètica amb textos d’Agustí Bartra a càrrec de VinyArtistics com a cloenda a l’acte.

 

Havent dinat, la caravana enfilà cap a Granyena de Segarra on s’instal·là la llamborda al carrer Sant Pere, 10, bo i recordant a Ramon Bonet Vilarrubí; a la plaça Major de Talavera, familiars de la víctima lliuraren a Gunter Demnig l’Stolpersteine dedicada a Magí Solé Ballesté; i per acabar el recorregut, al carrer Raval del Pont de Sant Antolí on es col·locà la pedra que recorda Magí Bergadà Amat. En total, 9 poblacions i 11 noms en el record de la deportació segarrenca a camps nazis de Mauthausen, del kommando de Gusen o Steyr, a l’estat de l’Alta Àustria, o Neuengamme, al districte d’Hamburg,

 

Prendre consciència i reparar l’oblit, doncs, es troba ineludiblement en els fonaments i el desig del Fòrum l’Espitllera per aquesta contribució memorial a les víctimes, a les seves famílies, a la Segarra i al país. S’escriu així una pàgina de la nostra història recent, es rescabala un deute amb la memòria de la deportació, i s’inscriu la Segarra en el mapa de memorials Stolpersteine que té presència en 23 països d’arreu del món des d’Alemanya fins a Argentina, passant per Àustria, Holanda, Hongria, Polònia, Txèquia, Bèlgica, Ucraïna, Itàlia, Noruega, Eslovàquia, Eslovènia, França, Croàcia, Luxemburg, Rússia, Suècia, Romania, Grècia, Catalunya, Bielorrússia, i Lituània.

 

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/app/apptv3/video/5722271/
https://segarratv.cat/ca/turisme/segarratv/societat/45991.html