DE L’ATAC A LA MEMÒRIA DE LA DEPORTACIÓ A SÍMBOL DE LA LLIBERTAT

Segons expliquen els veïns, la nit del 22 al 23 de març, algú proveït de punxó i martell o maceta va destrossar l’stolpersteine de Sanaüja dedicada a Salvador Grau Bibià. Fill de cal Xamet, la seva família va exiliar-se a França en acabada la guerra. Probablement enrolat en alguna Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) fou fet presoner pels alemanys i ingressat en camp d’internament a Compiègne (Oise), i Bremen-Osterort; deportat a Neuengamme vers el 31 de gener de 1944; fou alliberat suposadament el 29/04/1945. El 26 de gener passat, en el context de l’Itinerari de la deportació, memòria dels segarrencs als camps nazis, que vam organitzar des del Fòrum l’Espitllera i participació del Memorial Democràtic, col·locàvem al carrer del Forn número 6 de Sanaüja la llamborda dedicada al deportat sanaüjenc en presència i participació directa de l’artista berlinès Gunter Demnig. Exactament dos mesos després, l’stolpersteine apareixia amb tretze cops de punxó. No estem parlant d’una bretolada, estem parlant d’un acte de manifesta intolerància cap a les víctimes de la deportació de tics i mòbil feixista.

Contra l’agressió salvatge, l’stolpersteine atacada ha passat a convertir-se en símbol d’una lluita per la defensa de les llibertats i els valors democràtics. Per aquesta raó, des del Fòrum l’Espitllera i el Memorial Democràtica vam promoure la immediata restitució de la llamborda, el lliurament en donació de l’stolpersteine mutilada al Museu Comarcal de Cervera per a ser exposada i perquè serveixi per poder treballar els valors democràtics en contrast amb la intransigència de signe feixista que s’abocà en el memorial sanaüjenc a la deportació. Una gran campanya a les xarxes socials i als mitjans comarcals escrits i televisius explicant els fets, amb gran acceptació i mostres de solidaritat d’arreu, a més a més de la campanya de primavera de neteja de totes les llambordes de la ruta segarrenca Gunter Demnig, i l’anunci de la col·locació de sis stolpersteine més a la Baixa Segarra aquest juny que ve, les millors respostes que des del Fòrum l’Espitllera podíem donar a la barbàrie.

http://www.tarrega.tv/el-forum-lespitllera-i-memorial-democratic-fan-donacio-al-museu-de-cervera-de-la-pedra-stolpersteine-de-sanauja-que-va-ser-objecte-dun-atac-feixista/