DISCURS HOMENATGE A ARMAND FORCAT

(Núria Magrans)

La tasca de presentar l’Armand Forcat i Morros és tot un repte. Per una banda, l’Armand és una persona prou coneguda per tothom que tingui un mínim d’interès per la cultura i el patrimoni de la nostra comarca i, per altra banda, perquè el seu extens currículum fa difícil escollir per on començar

Aquest segarrenc nascut a Cervera fa només 83 anys, ha participat de forma ben activa en més de 30 entitats culturals, polítiques, recreatives, religioses i socials. La seva trajectòria l’ha portat a ser President al Brot Escènic, de l’Associació de Veïns Les Altehes,  de la Mutualitat del Carme de Cervera i Comarca, Secretari de Càritas Diocesana, del club Lacetà i de l’Associació d’Amics de la Música, com a Vocal de la Cambra de Comerç, de la Creu Roja, de la Secretaria d’Esports i de la secció de llengua del Centre Municipal de Cultura de Cervera i Director de la Fira de Sant Isidre de Cervera, i la seva implicació compromesa l’ha fet també participar com a Regidor a la Paeria de Cervera i Conseller Comarcal de la Segarra. A diad’avui, és membre de la Junta d’Obra de la Parròquia i Vocal del Patronat del Museu Duran i Sanpere.

A banda dels mèrits institucionals, ha estat corresponsal del grup SEGRE i de Ràdio Ponent, plataformes des de les quals ha divulgat la comarca de la Segarra a l’exterior, tasca en la qual ha perseverat amb els seus nombrosos escrits publicats en premsa com els diaris Avui o Segre, el setmanari la Veu de la Segarra i la revista Segarra… La seva secció destinada a aclarir els dubtes del turista segarrencs a la revista la Segarra és una de les méscelebrades i, possiblement, més fidels de la publicació, ja que hi apareix ininterrompudament des de fa més de vuit anys.  A més, com a grancomunicador que és, també és habitual en conferències sobre temes culturals, especialment des del Casal de Cervera o l’Aula Universitària.

No obstant, allò que el fa més mereixedor del guardó és la seva tasca des de fa més de vint anys com a intèrpret del Patrimoni i guia de turisme de la Segarra que l’ha fet tot un referent en la projecció exterior de l’enorme potencial històric, artístics i monumentals de la Segarra.

L’Armand Forcat és el gran promotor, defensor i divulgador de la comarcaExperimentat guia, amb coneixements sobre història però també sobre les altres matèries estretament vinculades i viscudes en primera persona, aconsegueix captar l’atenció dels visitants i aconseguir que marxin contents i amb un grat record d’allò que els ha explicat i d’ell mateix, comunicat unes bones sensacions de la comarca que esdevenen element clau a l’hora de recomanar els indrets recorreguts a les amistats. L’Armand fa que la visita a la Segarra deixi un pòsit d’emoció al visitant que perdura al llarg del temps. A més, sovint parlant en primera persona, transmet una seva estimació per la comarca, a partir del seu descobriment, que és la baula queenllaça amb la seva preservació per les generacions futures. El seu compromís s’estén també al paisatge, sense el qual el monument perdria la sevaidentitat i el seu sentit, i, si s’escau, en denuncia la seva degradació en articles valents i clars. Dia a dia, i per tots els fronts, l’Armand segueix al peu del canó, batallant, defensant i estimant la Segarra i amb fets i paraules ens demostra constantment que la comarca està cridada a ser un referent de dinamisme turístic de la Catalunya interior i que, si de veritat ens ho creiem i si de veritat ho volem, tenim en el turisme una gran porta oberta al futur.

Les entitats promotores del premi Sikarra, l’Associació cultural FÒRUM L’ESPITLLERA i la Fundació JORDI CASES I LLEBOT, varen crear aquest guardóamb la voluntat de reconèixer i homenatjar la persona, entitat o institució que hagi excel·lit a títol individual o col·lectiu, i contribuït de manera exemplar a la divulgació, l’estudi, la projecció, la justícia i la cohesió social de la Segarra i per acord del Jurat, d’entre les sis candidatures de gran vàlua presentades, han considerat que l’Armand és el digne mereixedor de constar en primer lloc dins una llista de premiats que confiem acreixi al llarg de molts anys.

Per acabar, no podem oblidar una persona que sempre acompanya l’Armand i que no volem pas que quedi rere la seva ombra allargada: així queaquest reconeixement és també, per la part que li toca, per a la Maria Teresa, la pacient i constant esposa del nostre homenatjat. Vagi també per ellaaquesta felicitació per rebre el guardó en la primera convocatòria del premi Sikarra i el nostra encoratjament per seguir defensant la història, el patrimoni i el territori de la Segarra molt anys més.

FELICITATS!