“La terra s’ha d’estimar i cuidar”: La Garbiana Pagesa de Tarroja recull el cinquè Premi Sikarra

La cooperativa La Garbiana Pagesa, de Tarroja de Segarra, va rebre dissabte el Premi Sikarra d’aquest any de mans del president de la Fundació Jordi Cases i Llebot, Francesc Xavier Rivera. Aquest és un guardó que convoquen anualment aquesta institució i el Fórum l’Espitllera. Es tracta d’unaescultura feta per l’artista Anna Marín-Gálvez, i que és una representació conceptual de la moneda que dóna nom al premi.

En el seu discurs d’agraïment el David, un dels integrants de la cooperativa va donar una lliçó de quina ha de ser l’actitud dels ciutadans /es amb el paisatge que ens envolta. Ell, que és madrileny de naixement, però amb quinze anys d’estada al nostre país, molt clar que “la terra és una entitat del nostre entorn que hem d’estimar i cuidar”. Missatge clar per tothom de la Segarra o que viu a la comarca, que sàpiga valorar el que al costat de casa.

Pel que fa als Parlaments de l’acte, l’alcalde de Cervera, Ramon Royes, va destacar la feina dels premiats i de les entitats que impulsen el guardó, fent èmfasi que “a la comarca fa falta cohesió entre institucions, associacions i ciutadans, i que seria positiu millorar aquest aspecte, i no criticar o posar travetes entre arguments, pel de tots els projectes”. Després i en representació del Consell Comarcal de la Segarra, Núria Magrans, vadestacar el respecte a la natura i el medi ambient que practiquen els membres de La Garbiana Pagesa. Acte seguit, Jaume Moya, va llegir l’acta del jurat i Ramon Saball, el nou secretari de l’Espitllera, va fer una glossa de la cooperativa destacant la seva trajectòria des del 2008 fins ara, i aquestabarreja de tradició i innovació en la seva producció de farines de cereals i pans, i en definitiva, productes de molta qualitat.

I finalment, la nova presidenta del Fòrum, Maria Garganté, va fer balanç de les activitats fetes en un any. També va remarcar que “aquesta associació cultural amb sis anys d’existència està oberta a tothom, i que intenta potenciar els valors de la identitat segarrenca, generant debat si cal, per fer un país millor en un moment transcendental per a Catalunya.

El presentador de l’acte va anunciar que els premis de Fotografia que convoca anualment l’ACOM, l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics, ja porten des d’aquest 2016 el nom de Memorial TONI NADAL.

L’acte va ser amenitzat amb cinc interpretacions musicals, la majoria de Piazzola, pel duet De Vellut, format per Núria Balcells i Blai Navarro, que van ser molt aplaudides per la setantena de persones que es van aplegar a l’Auditori de Cervera. Després, molts dels assistents a l’acte van visitarl’exposició que hi ha al Museu Comarcal sobre el Sant Dubte d’Ivorra. El recorregut va comptar amb les explicacions de l’expert en el tema Fermí Manteca. I la jornada es va tancar amb un sopar al mateix Auditori amb la participació d’una quarantena de persones.