Li lliuren el premi Sikarra en un acte emotiu a Sant Ramon que va omplir el local social
Sant Ramon. El Fòrum l’Espitllera i la Fundació Jordi Cases i Llebot van lliurar dissabte a la nit a Sant Ramon el premi Sikarra a l’escriptora cerverina Rosa Fabregat. Segons el secretari del Jurat, Ramon Saball, el guardó es un reconeixement a la trajectòria personal i literària d’aquesta escriptora que sempre ha fet present el seu compromís amb el territori que la va veure néixer. En aquest sentit, un dels impulsors del guardó i membre de l’Espitllera, Albert Turull, va manifestar també que el premi reconeix a Fabregat pel seu treball com a escriptora, com a científica, per la seva lluita com a dona, pel seu compromís pel catalanisme i per ser “una ambaixadora que duu la Segarra a la sang”. Com a mostra, d’això, Fabregat va voler dedicar el seu parlament a recordar de forma emotiva dos poetes cerverins: Josep Solsona i Jaume Ferran, i també va voler deixar palès el seu compromís amb Catalunya amb les paraules de quatre dels seus escriptors més importants que són Aribau, Verdaguer, Carner i Maragall dedicades a la Catalunya del 1714. Pel que fa al territori, Rosa Fabregat, va dir emocionada mirant al públic “aquí hi ha tanta gent que estimo, tanta gent que representeu el nostre país…”.
En el lliurament del premi van actuar la coral de Sant Ramon amb un repertori de música moderna, i també el cantautor local Ramon Mitjaneta que va dedicar una peça, “On és aquell poble” a la seva vila i la seva comarca.
Finalment, el president de la Fundació Jordi Cases i Llebot, Xavier Rivera, va situar els primers anys de Rosa Fabregat al carrer Major de Cervera, fent un paral·lelisme de la notorietat de Rosa Fabregat i del principal vial de la ciutat.
Aquesta ha estat la sisena edició del lliurament del premi Sikarra que en anteriors edicions a guardonat La Cooperativa la Garbiana de Tarroja (2016), la Cooperativa l’Olivera de Vallbona de les Monges (2015), Càritas Diocesana de Cervera (2014), l’Associació d’Amics de l’Arquitectura Popular (2013), i l’activista cultural Armand Forcat (2012).
El guardó pren la forma i el nom de la moneda adquirida per la Fundació Cases i Llebot i el Fòrum l’Espitllera el 17 de març de 2011 que documenta l’origen del nom de la Segarra ja al segle III aC i que té la vocació d’esdevenir una icona que identifiqui els territoris de la Segarra històrica. El guardó és una escultura de l’artista Ana Marín-Gálvez que reprodueix la imatge de la moneda sobre una grisalla integrada en un perfil de fusta en forma d’espitllera.
La Segarra, 19 d’abril de 2017